Vier op de tien weet niet dat hij migraine heeft

Bijna een op de vijf Belgen lijdt aan migraine, maar 40% beseft dat niet. Dat komt door de gebrekkige kennis over de symptomen en de uitlokkende factoren bij patiënten. Apothekers willen daar met de Week van de Migraine verandering in brengen.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Migraine staat op de zesde plaats in de top tien van de ziektes die het meest impact hebben op het dagelijkse leven. Daarmee staat de ziekte nog voor diabetes, schizofrenie en angststoornissen. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau Gfk. Toch is er nog veel onbegrip en onwetendheid. Zo beseffen veel patiënten niet dat ze aan de ziekte lijden, maar weten het grote publiek en ook zelfs apothekers er te weinig over. “De helft van de patiënten laat zijn migraine niet vaststellen door een arts, waardoor de ziekte lang kan blijven sluimeren voor ze gediagnosticeerd wordt”, zegt neuroloog Jan Versijpt van het UZ Brussel.

“Soms lijkt mijn hoofd honderd kilo te wegen, en naast de helse, bonsende pijn is er overgevoeligheid voor licht en klanken, misselijkheid en een gevoel van uitputting en duizeligheid. Ik kan soms zelfs niet meer spreken”, getuigt zangeres en drumster Isolde Lasoen (foto). Emoties, vermoeidheid, hormonen, slaapgebrek en bepaalde voeding kunnen de aanvallen uitlokken.

“Migraine wint altijd”

“Migraine is een onzichtbare ziekte. Er is geen bewijsmateriaal. Ik zoek al 23 jaar naar een remedie of therapie, maar niets heeft me tot nog toe geholpen”, vertelt Lasoen. “De migraine wint altijd. Het is dan ook moeilijk om de ziekte te aanvaarden, want ze maakt je tot een mens die je niet wil zijn. Daarnaast is er het schuldgevoel, omdat je niet kunt meedoen en je altijd als eerste naar huis gaat.”

In de Week van de Migraine, die plaatsvindt van 23 tot en met 28 mei, kun je bij de apothekers terecht voor een infobrochure, migrainetest en -dagboek.