Amateurpaleontoloog stuit per toeval op nieuwe dinosaurus

Een Amerikaanse amateurpaleontoloog ontdekte tien jaar geleden een dinosaurusbot tijdens een introductie in het zoeken naar fossielen. Volgens het wetenschappelijk magazine Plos One heeft de man toen zelfs een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Toen Bill Shipp, een kernfysicus op rust, een paleontoloog inhuurde om te leren zoeken naar fossielen, verwachtte hij niet dat hij meteen succesvol zou zijn. Tijdens zijn eerste kennismaking met de wetenschappelijke discipline vond hij al het bot van een 76 miljoen jaar oude dinosaurus. Nu blijkt nog eens dat hij zelfs een nieuwe soort heeft ontdekt.

Spiclypeus shipporum, ofwel Judith (naar de Judith rotsformatie waar hij prehistorische bot gevonden werd), is een nauwe verwante van de triceratops. De planteneter had net als zijn soortgenoot hoornen en een versierde kraag, maar is volgens de onderzoekers verschillend genoeg om tot een andere soort te behoren.

"Ik vond het fossiel per ongeluk met opzet. Ik was daadwerkelijk op zoek naar overblijfselen van dinosaurussen, zonder enige verwachting er eentje te vinden", getuigt Shipp aan AP.

Judith is nu te bewonderen in het Canadian Museum of Nature in Ottawa.

It's finally revealed! Bodacious new horned #dinosaur @MuseumofNature: Spiclypeus shipporum https://t.co/W4UEZ5Qn3A pic.twitter.com/5QtB7jMwpt

— Jordan Mallon (@Jordan_Mallon) 18 mei 2016

 

Archiefbeeld AFP / C. Court