Waals minister Marcourt (PS) verwijt premier Michel gebrek aan leiderschap

door
Belga
Leestijd 1 min.

De staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen legt het gebrek aan leiderschap van premier Charles Michel bloot, zegt Waals viceminister-president Jean-Claude Marcourt. "Niet enkel de gevangeniswereld, maar heel justitie zegt dat ze er genoeg van heeft om mismeesterd te worden. De premier moet het dossier in handen nemen. Het lijkt duidelijk dat minister (van Justitie) Geens door de gebeurtenissen wordt ingehaald", zei Marcourt op de RTBF.

Volgens het PS-kopstuk is de eerste minister "totaal afwezig". "We weten trouwens niet of hij nog in 'de 16' zit. Hij moet zeggen: 'stop, we moeten de dialoog terug opstarten'". Er wordt enkel in de Waalse en Brusselse gevangenissen gestaakt. Volgens Marcourt komt dat omdat de investeringen in de Franstalige gevangenissen een pak lager liggen.

Gisteren wees N-VA-voorzitter Bart De Wever het beleid dat de PS de voorbije 25 jaar voerde aan als oorzaak voor de stakingen. Marcourt benadrukt dat de PS sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog maar tweemaal bevoegd was voor Justitie.

"Voor Bart De Wever zijn de socialisten een zondebok. Alles is hun fout, terwijl ze al twee jaar niet meer aan de macht zijn". Marcourt ziet daarin arrogantie en misprijzen tegenover de Franstaligen.

bron: Belga