Topmanagers roepen Michel op tot actie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Premier Charles Michel moet alle overheden van het land achter gemeenschappelijke projecten scharen, om een einde te maken aan het falende beleid. Dat stellen de topmanagers Johnny Thijs, Bernard Delvaux en Baudouin Meunier in een open brief in De Standaard en Le Soir. Johnny Thijs is niet aan zijn proefstuk toe is. De voormalige ceo van Bpost maakte eind maart al een harde analyse van België als failed state, waar ­alles vierkant draait door een al te complexe politieke besluitvorming. "Iedereen is bevoegd, maar niemand is verantwoordelijk", vat hij het samen.

Samen met Bernard Delvaux, de ceo van de luchtvaartgroep Sonaca, en Baudouin Meunier, de ex-directeur van Bpost en van het UZ in Namen, gaat Thijs nu een stap verder en doet hij concrete voorstellen om uit de malaise te raken.

Zo moeten er projecten dwars door alle beleidsniveaus heen komen die de grote maatschappelijke en economische dossiers aanpakken. De drie managers schuiven vijf werven naar voren: veiligheid en de strijd tegen radicalisering en terreur, mobiliteit, hernieuwbare energie, vergrijzing en de competitiviteit van de bedrijven. De leidende rol in die werven is weggelegd voor premier Charles Michel. "Zijn legitimiteit valt in de huidige situatie van het land niet in twijfel te trekken", klinkt het.

Deze vorm van samenwerkings­federalisme is volgens Thijs geen terugkeer naar het unitaire Belgique à papa. "Alle beleidsniveaus hebben hun rol te spelen en moeten in een constructieve dialoog en met gezond verstand aan doeltreffende oplossingen werken".

bron: Belga