Sanders wint Democratische voorverkiezingen in Oregon

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bernie Sanders is door de Amerikaanse televisiezenders uitgeroepen tot de winnaar van de Democratische voorverkiezing in de noordwestelijke staat Oregon, op basis van de voorlopige resultaten. Hillary Clinton eiste intussen met een zeer nipte voorsprong de overwinning op in Kentucky. Beide kandidaten willen in november als de Democratische presidentskandidaat deelnemen aan de verkiezingen in de VS. Clinton eiste de overwinning op in de zuidelijke staat Kentucky met een zeer kleine voorsprong op Sanders. Volgens de officiële stemtellingen heeft ze minder dan 2.000 stemmen meer.

Volgens de gezaghebbende website realclearpolitics.com won Sanders, bij 63 procent van de stemmen geteld, 53,5 procent van de stemmen in Oregon tegen 46,5 procent voor de vroegere First Lady. Het levert de senator 28 afgevaardigden voor de partijconventie op tegen 24 voor de vroegere minister van Buitenlandse Zaken.

Wat betreft Kentucky duidde de website, bij 99 procent geteld, nog geen winnaar aan. De stand Clinton-Sanders was er omstreeks 07.30 uur Belgische tijd 46,8 tegen 46,3 procent. Beide kandidaten behaalden daarmee 27 afgevaardigden, terwijl er één nog te verdelen was.

Globaal heeft Clinton voorlopig 2.291 afgevaardigden en Sanders 1.528 afgevaardigden achter zich, aldus realclearpolitics.com dat in die telling het geschatte aantal "superafgevaardigden" opnam. Op de Conventie zijn er 2.382 stemmen nodig om de nominatie automatisch op zak te steken.

bron: Belga