Provincies moeten noodplannen maken voor terreuraanslagen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale regering heeft de provinciegouverneurs enkele dagen geleden de opdracht gegeven om specifieke noodplannen uit te werken voor terroristische aanslagen. Dat heeft Vlaams-Brabants gouverneur Lode De Witte bekendgemaakt in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen. Al bij de eerste zitting van de onderzoekscommissie bleek dat er - minstens in Vlaams-Brabant - geen provinciale nood- en interventieplannen bestaan specifiek voor terroristische aanslagen. Iets wat heel wat commissieleden toch verraste, niet in het minst na van de aanslagen en antiterreuroperaties van de voorbije twee jaar in binnen- en buitenland.

Toch zijn er ook argumenten om geen bijzonder terreurplan op te stellen, verduidelijkte De Witte vorige week al. "Als je vijftig noodplannen opstelt, weet niemand nog wat hij moet doen wanneer er iets gebeurt", argumenteerde hij. Bovendien weet je ook niet vooraf of het een bomaanslag zal zijn, een aanslag met geweervuur, of bijvoorbeeld een chemische aanslag.

Nu heeft de regering beslist om de provinciegouverneurs toch specifieke nood- en interventieplannen te laten uitwerken. "We hebben de brief daarover enkele dagen geleden gekregen", aldus De Witte. Concreet kan het bijvoorbeeld gaan over hoe hulpdiensten een plaats betreden waar een bom ontploft is. Of hoe de perimeters moeten worden uitgezet rond de plek van de ramp. Moet dat anders bij een aanslag of niet?

Geen evidente vragen, beklemtoonde De Witte. "Want wat als andere reizigers of personeel al slachtoffers aan het helpen zijn. Beslis je dan om de hulpverleners buiten te houden? " Maatregelen zoals het sluiten van scholen verwacht De Witte niet in de provinciale bijzondere noodplannen. Dat blijft een federale aangelegenheid, oordeelt hij.

Van een wit blad vertrekken doen de provincies volgens De Witte niet. Vlaams-Brabant organiseerde eind vorig jaar - na de aanslagen in Parijs - bijvoorbeeld al eens een tafeloefening rond mogelijke aanslagen.

bron: Belga