Nadia Sminate: "Wilde geen enkel risico nemen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Commissievoorzitter Nadia Sminate (N-VA) verdedigt haar beslissing om de commissie voor de strijd tegen de gewelddadige radicalisering voor de tweede keer op rij uit te stellen. "Op het moment dat de commissie moest starten, waren er maar vier van de 15 leden aanwezig en 0 van de 3 ministers. Er was ook niet alleen de verkeerschaos, maar ik kreeg ook signalen van mogelijke explosieven. Ik wilde geen risico nemen en heb de juiste keuze gemaakt door de commissie uit te stellen. Dit is geen kwestie van slechte wil", legt Sminate aan Belga uit. Sminate heeft iedereen samengeroepen vlak voor de start van de plenaire vergadering om een nieuwe timing voor de commissievergadering af te spreken. In het Vlaams Parlement is de commissie voor de strijd tegen de gewelddadige radicalisering voor de tweede keer op rij uitgesteld. Nadat de commissie vorige week werd uitgesteld omdat minister van Onderwijs Hilde Crevits onwel was geworden, gooide dit keer naar verluidt verkeerschaos naar aanleiding van het bezoek van de Jordaanse koning roet in het eten. Daardoor zaten zowel commissievoorzitter Nadia Sminate (N-VA) als verschillende ministers vast in het verkeer. Er was ook even sprake van een bomalarm in de Kamer, maar dat bleek een kwakkel die in het Vlaams Parlement de ronde deed.

Bij verschillende parlementsleden borrelde er wrevel op over het nieuwe uitstel. "Wellicht zit iedereen vast in een straal van een kilometer rond het parlement. Waarom geen parkeerplaats zoeken en dan te voet of met het openbaar vervoer komen?", opperde Open Vld-parlementslid Jo De Ro. Ook bij Groen en sp.a klonk er wat gemor over het nieuwe uitstel. Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke twitterde: "Waanzin. Parlement perfect bereikbaar voor wie 5 minuten wilt wandelen. En het regent niet".

Commissievoorzitter Sminate verdedigt haar beslissing. "Op het moment dat de commissie moest starten, waren er maar 4 van de 15 parlementsleden en geen van de drie ministers. Er was niet alleen de grote verkeerschaos maar ik ving ook geruchten op over explosieven. Ik heb volop gebeld met de secretaris, de ministers en de militaire politie. Ik wilde geen enkel risico nemen en ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste beslissing heb genomen", aldus Sminate.

Dat ze haar wagen had kunnen parkeren en te voet of met het openbaar vervoer naar het parlement had kunnen komen, klopt volgens de N-VA-politica niet. "Ik ben om 8 uur in Londerzeel vertrokken, maar ik heb een uur gewoon stilgestaan zonder voor- of achteruit te kunnen. Uitstappen en de metro nemen was echt geen optie. Bovendien was de verkeerschaos ook niet de enige reden voor het uitstel. Dit is echt geen kwestie van slechte wil. Het is jammer dat hier politieke spelletjes over gespeeld worden", klinkt het.

bron: Belga