Meer dan 1.300 gedetineerden "werkloos in de cel"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door de aanhoudende cipiersstaking in de Brussels en Waalse gevangenissen kunnen tussen de 1.300 en 1.400 gevangenen niet meer aan de slag. Zij zullen op een compensatie kunnen rekenen van maximaal 4,34 euro per dag, zegt Jean-Marc Boumal van Cellmade, dat de gevangenisarbeid regelt, woensdag. "Sinds de staking is uitgebroken op 26 april kunnen tussen de 1.300 en 1.400 gedetineerden niet meer aan het werk in de Brusselse en Waalse gevangenissen", zegt Boumal. Het gaat om 500 tot 600 gevangenen die in de werkplaatsen actief zijn en een 800-tal gedetineerden die huishoudelijk taken - schoonmaak, keuken, wasplaats - in de penitentiaire inrichtingen uitvoeren.

Omdat de getroffen gedetineerden niet kunnen werken, krijgen ze een dagcompensatie van maximaal 4,34 euro, aldus nog Boumal.

Maar ook de klanten van Cellmade, bedrijven die de gevangenen van werk voorzien, zijn getroffen door de staking. "Het gaat om een 120-tal bedrijven wiens opdrachten niet uitgevoerd worden."

Mogelijke schadevergoedingen worden geval per geval bekeken "want sommige bedrijven hebben hun productie uit de gevangenis kunnen halen, anderen niet", zegt Boumal. Vijf bedrijven hebben hun activiteiten overgebracht naar een gevangenis in Vlaanderen.

bron: Belga