Leuvense studenten rinkelen fietsbel tegen GAS-boetes

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een 100-tal Leuvense studenten heeft woensdagmiddag op initiatief van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO) actie gevoerd aan het stadhuis om te protesteren tegen het feit dat het stadsbestuur GAS-boetes wil gaan opleggen voor fout geparkeerde fietsen in de omgeving van het Martelarenplein en het Rector De Somerplein. De studenten eisen dat Leuven eerst voldoende fietsenstallingen voorziet voor te beboeten. De actievoerders lieten gedurende één minuut hun fietsbel rinkelen en bevestigden aan de pui van het stadhuis een groot spandoek met daarop de tekst 'Duurzaamheid is prioriteit, maar waar blijft het fietsbeleid?'. LOKO-woordvoerder Bram Van Baelen stelde gezien de blokperiode heel blij te zijn met de opkomst en de aanwezigheid van een aantal niet-studenten uit het Leuvense.

Leuven voorzag de invoering voor GAS-boetes voor verkeerd gestalde fietsen op beide pleinen en hun omgeving in een nieuw politiereglement dat eind 2015 werd goedgekeurd in de gemeenteraad. Tot nog toe is er evenwel nog geen boete uitgeschreven omdat de stad nog steeds niet beschikt over reglementaire verbodsborden. Een vorig bord diende verwijderd na een vonnis op initiatief van de Leuvense Fietsersbond.

Uit eigen tellingen blijkt volgens de studenten nog steeds een schrijnend tekort aan fietsstallingen. "Zeker in het weekend is de situatie aan het station rampzalig. Afgelopen weekend was er in de fietsenstalling onder het stadskantoor geen plaats meer vrij, terwijl er bijna 1.000 fietsen op en rond het Martelarenplein stonden", aldus Delphine Ramon (LOKO).

bron: Belga