Europees jeugdorkest ziet subsidies wegvallen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De subsidies die het European Youth Orchestra (EUYO) krijgt van de Europese Commissie vallen vanaf 1 september weg. Het EUYO roept daarom op tot een protest op vrijdag 20 mei om 13 uur aan het Brusselse Centraal Station. De betoging wordt gelijktijdig gesteund door leden en oud-leden in verschillende andere Europese steden als Amsterdam, Lissabon, Parijs, Londen, Sofia, Kopenhagen en andere. "In deze tijden van budgettaire schaarste, is het des te opmerkelijker dat een project voor jonge musici als EUYO, waarvan de waarde voor het symfonische landschap onomstreden is, met een pennestreek wordt opgeheven. We vragen de Europese Commissie om deze beslissing terug te draaien", stelt het EUYO in een persbericht.

Het orkest werd in 1976 opgericht door de Italiaanse dirigent Claudio Abbado en biedt jonge getalenteerde musici uit elk land van de Europese Unie de kans om zich met 100 anderen te vervolmaken in de uitvoering van symfonische klassieke muziek. "Het is een smeltkroes van culturen waar iedereen respect toont voor elkaars achtergrond en openstaat om van elkaar te leren", stelt het EUYO.

Ook in eigen land verdwenen met het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en het Belgisch Nationaal Jeugdorkest de afgelopen jaren twee muziekinstellingen door het wegvallen van subsidies.

bron: Belga