Brusselse stralingsnormen onder vuur na aanslagen op 22 maart

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met minder strenge stralingsnormen in Brussel zouden de gsm-problemen bij de aanslagen zeker kleiner geweest zijn. Maar sowieso zullen bij uitzonderlijke crisissen steeds capaciteitsproblemen opduiken. Dat heeft Proximus-topvrouw Dominique Leroy gezegd in de parlementaire onderzoekscommissie. Proximus en de andere operatoren nemen de beperkte stralingsnormen in Brussel al jaren onder vuur. In Vlaanderen en Wallonië liggen die veel hoger dan de cumulatieve 6 volt per meter die in de hoofdstad geldt. De gsm-problemen op de dag van de aanslagen legden de vinger opnieuw op de wonde.

De capaciteit had tot vijftig procent hoger kunnen liggen in Brussel indien dezelfde normen zouden gelden als in Vlaanderen en Wallonië. Twintig tot dertig procent alleen al door het opvoeren van de antennes die er nu al staan. Plus nog eens zoveel aangezien Proximus ongetwijfeld extra installaties zou plaatsen indien de stralingsnormen soepeler zouden zijn.

Net daarom is de operator niet wild van het voorstel waar bevoegd Brussels minister Céline Frémault (cdH) nu mee speelt. Zij wil op crisismomenten groen licht geven om tijdelijk de normen te overschrijden, zoals Base bij de aanslagen op eigen houtje deed. In dat geval kan je echter niet rekenen op de extra capaciteit die zou worden uitgebouwd indien structureel hogere normen zouden gelden, klonk het.

Maar problemen zal je sowieso altijd hebben. "Het verhogen van de norm is geen zaligmakende oplossing", erkende chief corporate affairs officer Dirk Lybaert. "Dat geeft geen capaciteitsverhoging met duizend procent, terwijl we dus wel een piek hebben gehad van duizend procent."

Wat alvast soelaas kan bieden voor de noodnummers, is absolute prioriteit geven aan 100 en 101. Momenteel krijgt enkel 112 voorrang op het netwerk én op de antennes, terwijl dat voor de twee andere noodnummers enkel op het netwerk geldt. Je moet dus nog steeds eerst op het netwerk geraken, zoals bleek uit problemen in het Leuvense.

Proximus werkt aan aanpassingen om ook 100 en 101 absolute prioriteit te geven. Net zoals honderdtwintig mensen die een sleutelrol spelen in crisissituaties. Bij de aanslagen op 22 maart kreeg al eens een honderdtal mensen voorrang. Denk aan de premier, de topvrouw van de politie en bepaalde magistraten. Het crisiscentrum heeft nu een duidelijke lijst uitgewerkt voor de toekomst.

bron: Belga