1 kind op 10 vindt dat er gepest wordt op school

door
Belga
Leestijd 2 min.

54 procent van de kinderen meldt dat er nooit gepest wordt op de speelplaats, maar 10 procent geeft een score van 7 of meer op 10 op de vraag of er veel gepest wordt. Bij de leerkrachten uit het basisonderwijs vindt 70 procent de speelplaats niet echt aangenaam en 53 procent vindt de speelplaats niet overzichtelijk. Dat zijn gegevens uit een bevraging van de vzw School Zonder Pesten bij 352 kinderen en 62 leerkrachten uit 5 Vlaamse basisscholen. De cijfers zijn woensdag bekendgemaakt bij de voorstelling van het boek "Maak van je school een Goedgevoel school!?". Kristl Habils schreef het boek voor de vzw School Zonder Pesten. De auteur doet de onderwijswereld praktische tips aan de hand over hoe ze leraren en kinderen meer zin kunnen geven om een prettige sfeer op school te scheppen waar geen plaats is voor pestgedrag.

"Maak van je school een Goedgevoel school!?" is een inspirerend boek voor al wie kinderen en collega's in het basisonderwijs een warm hart toedraagt. Het is ook een reflectieboek voor wie echt durft stil te staan bij het goedgevoel op school, en het is een ideeënboek waarin je kan grasduinen op zoek naar inzichten en tips om het goedgevoel te versterken.

"Dit boek geeft hoop. De uitdagingen voor onze toekomstige samenleving zijn groot. En ook al kan de school niet alles dragen, ze speelt wel een belangrijke rol", zegt Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen over het boek. Alle Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse scholen - dat zijn er zo'n 2.500 - krijgen tegen eind deze week een gratis exemplaar van het boek toegezonden. Met de zestien vragenlijsten krijgen ze alvast een beeld van hoe (on)gezellig ze als school zijn voor hun kinderen.

bron: Belga