Wetenschappers verklaren lange nek van giraffen

Aan de hand van nieuwe DNA-onderzoeken komen wetenschappers met een nieuwe theorie die mogelijk een antwoord biedt op de vraag waarom een giraf zo'n lange nek heeft. De sequentie van het erfelijk materiaal van een giraf werd vergeleken met die van een okapi.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

De okapi behoort tot dezelfde familie en kan gemakkelijkshalve worden voorgesteld als een giraf zonder lange nek. De DNA-sequentie van beide zoogdieren werd met elkaar vergeleken en het bleek dat ze slechts zeventig genen niet gemeen hebben. “Vanwege hun nauwe verwantschap en toch sterk afwijkende uiterlijk, konden we aan de hand van de genoomsequentie van okapi's een deel van de genetische veranderingen van de giraf achterhalen”, zegt hoofdonderzoeker Douglas Cavener in het tijdschrift Nature Communications.

Een genetische evolutie bij de giraf zorgde er in de prehistorie voor dat het beest een lange nek kreeg. Hiervoor is een uniek cardiovasculair systeem nodig. Diverse genen die invloed hebben op de ontwikkeling van dit systeem zijn gewijzigd. Deze informatiedragers kunnen ook invloed uitoefenen op de ontwikkeling van het skelet.

Een giraf heeft eveneens een specifieke hartspier. Omdat het bloed twee meter omhoog richting de hersenen moet worden gepompt, heeft het hart van het Afrikaanse dier een extra grote linkerkamer en is zijn bloeddruk twee keer zo hoog als die van andere zoogdieren.

Foto Pixabay