Jungle By Night: "Sommige mensen vergeten dat je ook op livemuziek kunt dansen"

Jungle By Night is een negenkoppige Nederlandse instrumentale band die liever geen genre krijgt opgeplakt. Met hun vierde album ‘The Traveller' proberen ze de trein waarop ze zitten nog een versnelling hoger te schakelen.
door
Mare
Leestijd 3 min.

Het nieuwe album zal ‘The Traveller' heten. Vanwaar de keuze voor die titel?

Tienson Smeets (percussie): "Het reisaspect is terug te vinden in onze muziek en zeker op dit album. Wij zijn zes jaar geleden zonder enig idee aan de reis begonnen. Het is een hele toffe trip geworden, wat het vierde album bewijst. Op ‘The Traveller' laat de reiziger zich nog steeds leiden door zijn omgeving, maar wel met een conreet plan. Dat vertaalt zich ook in de muziek."

Het eerste nummer is ‘Kingfisher'. Hoe zijn jullie bij een ijsvogel terechtgekomen om het album mee te openen?

Smeets: "De titelkeuze is best wel lastig voor een instrumentale band, want we leggen het verhaal niet uit in woorden. Op een gegeven moment zijn we op een ijsvogel gestoten dankzij een BBC-documentaire van David Attenborough. We plaatsten muziek onder het filmpje en het klopte gewoon."

Wat hebben jullie met Turkije? Het land komt vaak terug bij jullie. Daarbij denken we aan Turkse psychedelica, ‘The Ottoman Highlands' (het tweede nummer op de plaat) en de Turkse cultfiguur en funkheld Baris Manco.

Smeets: "Turkije is na Frankrijk een van de eerste plekken waar we naartoe gingen. De plaatselijke muziek heeft ons geraakt en we zijn ernaar beginnen luisteren en raakten geïnspireerd. In Istanbul hebben we een nummer gecoverd van Manco en het publiek ging helemaal uit zijn dak."

Jullie werden door Tony Allen, de drummer van de overleden Fela Kuti, bestempeld als de toekomst van afrobeat. Wat doet zo'n compliment met jullie?

Smeets: "Dat was supervet. We hebben zelfs samengespeeld met hem. Hij omhelsde Simon (drummer) en zei ‘good job man'. We beperken ons niet tot afrobeat, maar laten ons ook inspireren door andere muziek die we tof vinden. Voor een nummer op de nieuwe plaat liet Simon zich inspireren door de drummer van Captain Beefheart, terwijl die niets gemeen heeft met wat we tot dan toe gedaan hadden."

Jullie maken nog steeds muziek op een ambachtelijke manier, maar kunnen ook een hele tent aan het dansen brengen. Een combinatie dat in het digitale tijdperk steeds minder voorkomt.

Ko Zandvliet (trombone): "De tijd dat mensen wat gingen dansen in een jazzclub is voorbij."

Smeets: "Live moet je de energie van het album omzetten in energie op het podium, die dan op zijn beurt in het publiek moet terechtkomen. Hopelijk krijgt je dan de tent aan het dansen en ontstaat er een sfeer die het publiek en de band op eenzelfde niveau brengt."

Zandvliet: "Ik verzorg de bindteksten en probeer van tevoren wel in te schatten wat voor publiek het is. Als je vijftig kilometer verderop gaat, kan de dynamiek heel anders zijn. Toch merk ik bijna overal dat het publiek na de show het gevoel heeft dat ze met Jungle by Night ergens zijn geweest, ook al speel je voor techno- of houseliefhebbers. We hebben het gevoel dat we overal worden begrepen."

Op dancefestivals delen jullie als live-band vaak de affiche met dj's. Hoe ervaren jullie dat?

Zandvliet: "Zaterdag kunnen we op een jazzfestival spelen en zondag op een elektronische festival, waar we als enige live-band tussen alleen maar dj's staan."

Smeets: "Wat voor de soundcheck heel onhandig is, want de organisatie is dat niet gewoon."

Zandvliet: "Vorig jaar op Mysteryland, het grootste dancefestival van Nederland, waren we de eerste live-act in de geschiedenis van het festival. Mensen vragen dan om hoelaat we draaien. Dan zeg ik dat we spelen, niet draaien. Sommige mensen vergeten dat je ook op livemuziek kunt dansen."

Tom Kostermans

‘The Traveller' verschijnt op 20/05 bij V2 records. Op 28/05 spelen ze in de AB en op 16/06 op het festival van Dour.