Irak sluit het internet af om spieken te voorkomen

Dat scholen streng optreden tegen spieken is te begrijpen, maar in Irak heeft heel het land eronder te lijden. De overheid schakelt er immers het internet uit in het hele land. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

DYN Research, een bedrijf dat wereldwijd internetonderbrekingen in de gaten houdt, heeft opgemerkt dat er in Irak drie dagen op rij geen internet beschikbaar was tussen 5 uur en 8 uur 's ochtends. Het patroon werd vorig jaar ook al opgemerkt en valt samen met de examens van laatstejaarsleerlingen in het middelbaar.

Iraq Shut Down Its Internet to Prevent 6th-Graders From Cheating via @TheAtlantic https://t.co/PBFzlcbzab pic.twitter.com/ObhHeUISmj

— Dyn Research (@DynResearch) 16 mei 2016

Hoewel de Iraakse overheid via officiële kanalen de digitale storing niet heeft aangekondigd, heeft mensenrechtenorganisatie SMEX het nieuws bevestigd. Zij kregen een gelekte e-mail onder ogen, waarbij een Iraakse internetserviceprovider waarschuwt voor de uitschakeling. Mensenrechtenorganisaties zijn echter niet tevreden met deze manier van spieken te beletten, zeker niet in politiek instabiele tijden.

"Gezien de veiligheidssituatie in Irak, is dit een bijzonder drastische maatregel. Voor ons is dit echt disproportioneel met wat ze proberen bereiken", reageert Deji Olukotun van Access Now, een organisatie die vorig jaar al protest aantekende tegen de afsluiting, bij The Atlantic. "Nu is het jammer genoeg weer hetzelfde liedje."

Irak is volgens The Atlantic niet het eerste land dat het internet afsluit om spiekers een lesje te leren. In de Indiase staat Gujarat werd enkele maanden geleden het mobiele internet afgesloten tijdens een examensessie en in 2014 trof Oezbekistan een gelijkaardige maatregel. The Verge merkt op dat Irak eerder dit jaar het internet in een kwart van het land uitschakelde, toen om ISIS te dwarsbomen.

AFP / S. Arar