De Krim kampt met zanddieven

De stranden van de Krim worden geplaagd door een opvallende reeks diefstallen. Criminelen gaan er aan de haal met het zand van de toeristische trekpleisters. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

De regering van de de facto Russische deelstaat heeft daarom strenge straffen uitgevaardigd. Wie Krims strandzand smokkelt, kan nu aangeklaagd worden. Volgens het Russische persagentschap Tass wil Krims premier Sergej Aksyonov de FSB, de opvolger van de KGB, zelfs betrekken bij de kwestie.

Mensen die het onvermijdelijke zand in de schoenen niet uitkloppen, worden natuurlijk niet vervolgd. De maatregel richt zich vooral op bouwaannemers, die op allerhande manieren proberen om de bouwkosten te drukken. Zo gaan ze aan de haal met vrachtwagens vol zand van de meer afgelegen stranden op de Krim, om het gestolen materiaal vervolgens aan te wenden bij constructiewerken.

Het is niet de eerste keer dat eerste keer dat bouwheren zich de Russische aardbodem illegaal toe-eigenen. Volgens de BBC werd een groep bouwvakkers in februari aangeklaagd, omdat ze meer dan één miljard roebel (13,5 miljoen euro) aan zand rond Moskou gestolen hadden.

Foto AFP / M. Vetrov