BBC dient Netflix van antwoord

De Britse openbare omroep BBC slaat de handen in elkaar met zijn commerciële rivaal ITV voor de lancering van Britflix, een videostreamingdienst die de concurrentiestrijd moet aangaan met het Amerikaanse Netflix.

Volgens de Britse krant The Telegraph heeft BBC toestemming gekregen van de regering-Cameron om een abonnementsdienst voor tv-series en films te lanceren. Voorlopig werd die dienst Britflix gedoopt, maar dat is nog maar een werktitel. Wel staat vast dat de Britten hiermee marktaandeel willen afsnoepen van de Amerikaanse concurrent Netflix.

Door in zee te gaan met de commerciële omroep ITV, realiseert ze op lokale schaal wat Netflix en andere streamingdiensten wereldwijd doen: de kijker toestaan om te beslissen naar wat er wanneer gekeken wordt. De lancering van deze dienst is dus een gouden kans voor de regulier tv-omroepen om relevant te blijven en hun aandeel in het televisielandschap opnieuw te verankeren.

Ook andere producenten zoals NBC Universal zullen hun ei kwijt kunnen op het kanaal. Dat is nodig om een groot aanbod aan originele content te kunnen aanbieden en meer kijkers over de streep te trekken om zich een betalend abonnement aan te schaffen. Britflix zou gebouwd worden op iPlayer, een online streamingplatform waarmee BBC negen jaar geleden pionierde in Europa.

Ook in ons land wordt er gepleit voor meer samenwerking tussen lokale omroepen en een gezamenlijk platform waar alle lokale tv-content te bekijken valt. In Frankrijk bestaat er al iets dergelijks, het Molotov-platform.