Bijna 10.000 sociale woningen staan leeg

Vandaag staan 9.779 sociale woningen leeg, terwijl bijna 80.000 mensen er op een wachten. «De problemen op de sociale woonmarkt zijn nooit zo groot geweest», klinkt het bij oppositiepartij Groen.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Er worden dit jaar 292 meer woningen niet gebruikt tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op vraag van Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen), die Metro kon inkijken. «De niet-structurele leegstand is inderdaad gestegen, maar de structurele blijft stabiel», nuanceert het kabinet van Homans de cijfers.

De structurele leegstand gaat over gebouwen die leegstaan omwille van geplande renovaties. De niet-structurele leegstand wil Homans aanpakken door onder andere kijkdagen te organiseren. Zo kunnen meerdere kandidaten tegelijk komen kijken, zodat periode tussen het vertrek van de vorige huurder en nieuwe korter wordt.

«Ondertussen staan bijna 80.000 kandidaat-huurders in de wachtrij voor een sociale woning. Zij moeten noodgedwongen een pand huren op de private huurmarkt waar zowel zij als de verhuurders te maken krijgen met betaalproblemen», stelt Moerenhout.

Groen roept de minister daarom ook op om versneld te investeren in de innovatie van sociale woningen. «Vorige jaar werd er zo'n 1,3 miljard euro geïnvesteerd in sociale woningen. Dat is een recordbedrag. Dit jaar werd het budget onlangs nog verhoogd met 200 miljoen euro, waarmee 1.000 extra sociale woningen gebouwd kunnen worden», verzekert het kabinet van Homans.