Zieke Landa geeft op in tiende rit van de Giro

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mikel Landa (Team Sky) heeft het einde van de Giro niet gehaald. De Spaanse Bask, vorig jaar nog goed voor een derde plaats in het eindklassement, is ziek en stapte vandaag af na 65 kilometer in de tiende rit, een bergrit over 219 kilometer tussen Campi Bisenzo en Sestola. Landa bengelde op dat moment op bijna zeven minuten achterstand van het peloton. Hij moest lossen op de eerste beklimming van de dag en verloor minuut na minuut. Uiteindelijk stapte hij uit de wedstrijd. Zijn team meldde via Twitter dat hij ziek is en er later meer info volgt.

Landa kent een moeilijk wielerjaar. Hij verkaste van Astana naar Team Sky waar hij dé kopman was voor deze Giro. Hij begon evenwel pas laat aan het seizoen door gezondheidsproblemen die bleven aanslepen en hij reed zijn eerste koers pas op 24 maart voor zijn team. Daarna ging het wel beter. Zo won hij een rit in de Ronde van het Baskenland en pakte hij de eindzege in de Giro del Trentino, maar nu is hij dus opnieuw op de sukkel.

Landa stond achtste in het klassement, op 1:18 van leider Brambilla. De Spanjaard, nochtans geen specialist tegen de klok, wist het tijdverlies in de tijdrit van zondag te beperken en gold, omwille van zijn sterke klimcapaciteiten, als een van de outsiders voor de eindzege. Dat zal dus niet voor dit jaar zijn.

bron: Belga