Van Rompuy hekelt publicatie "communautaire statistieken" door Van Overtveldt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) heeft in de Kamercommissie over de Panama Papers uitgehaald naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), omdat die in de media al "communautaire" statistieken verspreidde van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) vooraleer de BBI-topman in de commissie kwam getuigen. Uit de statistieken die de minister aan De Tijd en knack.be gaf, bleek dat de BBI in de eerste vier maanden van dit jaar in Vlaanderen tien keer meer geld heeft opgehaald in de strijd tegen belastingfraude dan in Wallonië. De Vlaamse BBI-directies in Gent en Antwerpen waren samen goed voor 61 procent van de belastingen die de BBI int. In Brussel ging het om 19,7 procent, terwijl de Waalse BBI-directie maar 5,6 procent binnenhaalt.

Na de uiteenzetting in de Kamer door BBI-topman Frank Philipsen over de werking van zijn dienst, was Van Rompuy een van de vele Kamerleden die het woord namen. "Ik betreur dat de minister van Financiën het nodig vond om in de pers al statistieken naar voor te brengen, communautaire statistieken bovendien. Men geeft de indruk dat men in Wallonië soepeler is dan in Brussel en Vlaanderen. Ik kan die verdachtmakingspolitiek niet appreciëren", luidde het.

Philipsen vroeg de politici vervolgens om verder te kijken dan de waan van de dag. "Je moet deze statistieken op langere termijn zien, en bijvoorbeeld tien jaar terug gaan. Dan merk je dat de regionale verschillen van jaar tot jaar anders zijn. Soms staan Gent en Brussel bovenaan, andere jaren zijn het Antwerpen en Namen. Ik pleit voor communautaire voorzichtigheid en vraag om niet te kort door de bocht te gaan."

bron: Belga