Twee doden in Nagorno-Karabach ondanks wapenstilstand

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een Azerbeidzjaanse en een Armeense soldaat zijn vandaag gedood bij gevechten in de betwiste regio Nagorno-Karabach. Dat gebeurde slechts enkele uren nadat de presidenten van beide landen zich in het Oostenrijkse Wenen engageerden om het staakt-het-vuren in de regio te respecteren. De Armeense president, Serge Sarkissian, en zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Aliev bevestigden na hun ontmoeting maandagavond in een gemeenschappelijk persbericht hun engagement om het staakt-het-vuren te respecteren en tot een vreedzame oplossing voor het conflict over de regio Nagorno-Karabach te komen. Het was de eerste ontmoeting tussen de twee staatsleiders sinds de escalatie van het conflict in april van dit jaar. In juni zouden beide presidenten opnieuw samenkomen om de vredesonderhandelingen te hernemen.

Ondertussen beschuldigen beide partijen elkaar ervan de wapenstilstand te hebben geschonden. De Azerbeidzjaanse minister van Defensie verklaarde dat de Azerbeidzjaanse linies gebombardeerd werden, terwijl de minister van Defensie van het de facto onafhankelijke Nagorno-Karabagh Bakoe ervan beschuldigt hun posities te hebben aangevallen. Aan beide kanten zou daarbij een soldaat om het leven gekomen zijn.

Het conflict over Nagorno-Karabach is al een kwarteeuw aan de gang. De Verenigde Naties erkennen dat Nagorno-Karabach een deel is van Azerbeidzjan, maar het zijn etnische Armeense strijdkrachten die de regio controleren sinds ze in de jaren negentig de onafhankelijkheid uitriepen.

Na een paar dagen van hevige gevechten begin vorige maand, waarbij 110 doden vielen (burgers en militairen), ondertekenden de strijdende partijen een staakt-het-vuren in de Russische hoofdstad Moskou. Toch blijven er sporadisch gevechten uitbreken.

Bron: Belga