OS 2016 - Olympische Spelen geven Brazilië slechts tijdelijke economische boost

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Olympische Spelen, die van 5 tot 21 augustus plaatsvinden in Rio de Janeiro, zullen de economie in Brazilië een boost geven, maar die zal slechts beperkt en tijdelijk zijn. Dat heeft kredietbeoordelaar Moody's verklaard. "De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zullen de stad enkele duurzame verbeteringen opleveren op vlak van infrastructuur, en een tijdelijke impuls geven qua fiscale opbrengsten, maar van zodra de evenementen afgelopen zijn, zal het land opnieuw vervallen in een diepe recessie", aldus Moody's in een rapport.

De kredietbeoordelaar benadrukt ook dat de 7,1 miljard dollar die in Rio zijn uitgegeven aan infrastructuur overeenkomen met het totaalbedrag dat werd geïnvesteerd in de 12 steden waar het wereldkampioenschap voetbal plaatsvond in 2014. Maar omdat Brazilië het hele jaar in een diepe recessie zal blijven steken, zullen de Spelen de zwaktes die aan de grondslag liggen van de wankele economie niet veranderen.

De grootste Latijns-Amerikaanse economie is vorig jaar gekrompen met 3,8 procent en het Internationaal Monetair Fonds verwacht eenzelfde trend voor dit jaar en een nulgroei voor 2017.

Volgens Moody's zullen de toerismesector, de televisiezender Globo die de Spelen uitzendt, de betalingsverkeerverwerkers en de autoverhuurbedrijven het meest profiteren van de Spelen. In totaal worden 350.000 toeristen en 10.000 atleten verwacht in Rio.

Op lange termijn zal Brazilië economisch voordeel halen uit de grote transportprojecten, zoals een vierde tramlijn die het zuiden en het toeristische centrum van Rio verbindt met het Olympisch park van Barra in het westen van de stad, en een tram naar het centrum van de stad.

bron: Belga