Obama feliciteert nieuwe president van Filipijnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gebeld met de nieuwe Filipijnse president Rodrigo Duterte, om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning deze maand en om de banden tussen de twee landen te benadrukken. "De president benadrukte de duurzame waarden die aan de grondslag liggen van onze bloeiende alliantie met de Filipijnen en de reeds lang bestaande banden tussen onze twee volkeren, met inbegrip van onze gedeelde toewijding aan democratie, mensenrechten, de rechtsstaat en inclusieve economische groei", zo zei Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest in een verklaring.

Duterte (71), de burgemeester van de zuidelijke grootstad Davao, haalde bij de verkiezingen 39 procent van de stemmen, en trok internationaal vooral de aandacht met zijn pleidooi voor de herinvoering van de doodstraf, die in 2006 door president Gloria Arroyo werd afgeschaft, en voor het doodschieten van criminelen.

Human Rights Watch en andere mensenrechtengroeperingen wezen erop dat onder zijn burgemeesterschap het aantal illegale executies door zogenaamde doodseskaders piekte.

De populistische Duterte wist tientallen miljoenen Filipijnen, die de criminaliteit en de corruptie beu zijn, te overhalen om op hem te stemmen.

bron: Belga