Noord-Korea benoemt nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Noord-Korea heeft een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken benoemd: Ri Yong-ho. Dat is bevestigd in een diplomatieke nota aan de Britse regering, door de Noord-Koreaanse ambasade in Londen, aldus een verantwoordelijke van de ambassade. De 59-jarige Ri was tot op heden viceminister. Ook vertegenwoordigde hij Noord-Korea bij de gesprekken over het Noord-Koreaanse kernprogramma, overleg dat momenteel stilligt. Pyongyang trok zich in 2009 officieel terug uit die onderhandelingen, waaraan ook Zuid-Korea, de VS, Rusland, China en Japan deelnamen.

China wil die gesprekken nieuw leven inblazen, maar de VS, Japan en Zuid-Korea vragen eerst tastbare maatregelen van Pyongyang om het nucleaire programma af te bouwen. Vanwege zijn ervaring, zou de benoeming van Ri kunnen wijzen op de bereidheid van Pyongyang om het overleg opnieuw op te starten.

Ri Yong-ho volgt Ri Su-yong op, een voormalige vertegenwoordiger van Noord-Korea bij de Verenigde Naties in Genève en die beschouwd werd als een van de mentors van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Ri Su-yong kreeg promotie binnen de regerende Koreaanse Arbeiderspartij.

bron: Belga