Nagorno-Karabach - Azerbeidzjan en Armenië gaan wapenstilstand respecteren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Armeense en Azerbeidzjaanse presidenten Serge Sarkissian en Ilham Aliyev hebben zich maandag geëngageerd om het staakt-het-vuren te respecteren in de betwiste regio Nagorno-Karabach. Ze gaan bovendien de onderhandelingen opnieuw opstarten over het territoriale conflict, die sinds jaren stilliggen. De twee presidenten hebben maandagavond een onderhoud gehad in Wenen onder auspiciën van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en in het bijzijn van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry.

Ze bevestigden nadien in een gemeenschappelijk persbericht "hun engagement om het staakt-het-vuren te respecteren en om tot een vreedzame oplossing te komen van het conflict". Ze willen in juni opnieuw samenkomen om uiteindelijk de vredesonderhandelingen te hernemen.

Erevan en Baku hebben ook gesproken over het opzetten van een observatie- en onderzoeksmechanisme voor het staakt-het-vuren onder het toezicht van de OVSE en over de herneming van de uitwisseling van gegevens over mensen die tijdens het conflict als vermist zijn opgegeven.

De ontmoeting van de twee staatsleiders van maandag was de eerste ontmoeting sinds de escalatie van het conflict, dat al een kwarteeuw aan de gang is, in april, waarbij 110 doden vielen, zowel burgers als militairen. De gevechten van april waren de zwaarste sinds een eerste staakt-het-vuren dat in 1994 werd gesloten, nadat door een oorlog 30.000 mensen omkwamen en honderdduizenden mensen, voornamelijk uit Azerbeidzjan, op de vlucht sloegen.

De Verenigde Naties hebben officieel erkend dat Nagorno-Karabach een deel is van Azerbeidzjan, maar etnische Armeense strijdkrachten hebben de facto de controle over de regio sinds ze in de jaren negentig van vorige eeuw de onafhankelijkheid uitriepen.

Bron: Belga