Geens niet van plan toegevingen te doen op "visie van morgen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) lijkt niet van plan toegevingen te doen op de besparingen en hervormingen bij Justitie, ondanks de striemende kritiek van Cassatievoorzitter Jean de Codt. "Ik ga voluit voor de nieuwe visie", zo blikte Geens op Radio 1 vooruit naar het overleg met de top van de magistratuur. Geens zit vanochtend samen met de voorzitters van de colleges van het Hof van Cassatie, van de hoven en rechtbanken en van het openbaar ministerie, na de uitspraken van de Codt. Die had gewaarschuwd dat het besparingsbeleid van de regering Justitie ertoe aanzet de wet niet na te leven en België zo dreigt om te vormen tot een "schurkenstaat".

De minister trok de woorden en cijfers van de Cassatievoorzitter gisterenavond al in vraag. Volgens hem verdedigt de Codt - "vanuit nobele bedoelingen" - een visie op Justitie "van vandaag". "En niet de visie van morgen. Ik ga voluit voor die nieuwe visie", aldus Geens. "Een visie die ons binnen dit en enkele jaren, als men ons laat doen, veel betere resultaten zal geven."

Geens herhaalde dat de plannen van de regering naast een "beperkte vermindering" van het personeel vooral moeten zorgen voor een vergroting van de efficiëntie en een vermindering van de werklast. Iets wat volgens hem al duidelijk blijkt uit zijn eerste drie potpourri-wetten.

De minister erkende dat hij en de regering "moeten spreken met en luisteren naar de magistratuur wanneer zo'n zware woorden worden gebruikt". Toegeven op de hervormingen lijkt hij echter niet van plan. "Ik denk dat ik hen de cijfers nog eens gedetailleerd ga voorleggen, om te bewijzen dat de cijfers niet zo slecht zijn als zij doen uitschijnen", besloot Geens.

bron: Belga