Frankrijk opent onderzoek naar IS-video waarin twee Franse kinderen worden opgevoerd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Frankrijk heeft een onderzoek geopend naar een video die verspreid werd door terreurgroep Islamitische Staat (IS), waarin gesuggereerd wordt dat twee kinderen die uit Frankrijk zouden komen Syrische gevangenen zouden hebben gedood. Dat werd vernomen van een gerechtelijke bron. In de 14 minuten durende video met als titel "Sur les traces de mon père" ("In het spoor van mijn vader") die zondag door IS werd verspreid, komt een tiener aan het woord die zegt dat hij in Frankrijk heeft geleefd en dat hij "de zoon van een Franse strijder" is, die "is omgekomen als martelaar". Er komt ook een tweede jongen in beeld, die jonger is.

"Hun identiteit is in dit stadium nog niet achterhaald en hun nationaliteit is niet bevestigd", zegt een bron dicht bij het onderzoek. Er werd zondag een onderzoek geopend naar het propageren van terrorisme, moorden door een georganiseerde bende en criminele bendevorming met banden met een terroristische organisatie.

IS heeft al verschillende keren kinderen en jongeren opgevoerd in zijn propagandavideo's.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaarde deze week nog dat, zes maanden na de aanslagen van Parijs waarbij 130 doden vielen, het dreigingsniveau in Frankrijk nog steeds "zeer hoog is". Sinds 2013 zijn vijftien aanslagen verijdeld en 101 mensen gearresteerd die een "directe link hebben met het terrorisme".

Bron: Belga