China erkent dat Culturele Revolutie een "vergissing" was

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Culturele Revolutie in China was een "complete vergissing" en "zal zich nooit meer voordoen". Dit heeft de officiële Chinese pers vandaag beloofd, daarmee het stilzwijgen van de staatsmedia omtrent de vijftigste verjaardag van de gebeurtenis doorbrekend. Op 16 mei 1966 begon, met een officiële verklaring, de "Grote Proletarische Culturele Revolutie", een periode van tien jaar die het politieke landschap in China grondig zou veranderen. De vroegere Chinese leider Mao Zeding lanceerde de beweging om de macht te heroveren, met als prijs het ineenstorten van de staat en de vervolging van tienduizenden mensen, onder wie ontelbare leden van de Communistische Partij, en een algemene chaos.

"Wij zullen ons nooit meer veroorloven dat een fout als de Culturele Revolutie zich herhaalt", scheef vandaag de Volkskrant, de spreekbuis van de KP die aan de vooravond van de verjaardag nog de kiezen op elkaar hield. De gecontesteerde periode was een "complete vergissing in theorie en praktijk".

Volgens de Global Times, die bij de KP aanleunt, "mag er geen terugkeer zijn van de Culturele Revolutie en zal er ook geen zijn. Zij heeft geen plaats in het China van nu". Het land heeft lessen getrokken uit de "doorlopende pijn" van het decennium, dat de Chinezen heeft geleerd "op hun hoede te zijn voor het gevaar van onrust". "Niemand vreest de chaos meer en wenst meer stabiliteit dan wij".

Bron: Belga