Cannes 2016 - Meer dan 500 mensen op feest ter ere van aanwezigheid Franstalige Belgen in Cannes

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan 500 mensen woonden maandagavond het feest ter ere van de Belgische Franstalige aanwezigheid in Cannes bij. Een massa volk woonde de receptie maandagavond bij. "De Belgische films zijn zonder twijfel de beste die voorgesteld worden", zo zei de nieuwe minister van Cultuur Alda Greoli (cdH), die de Belgische aanwezigheid in Cannes toejuichte. "Leve Cannes, leve de Franstalige cinema", zo voegde Greoli eraan toe.

De broers Dardenne staan deze editie opnieuw in de schijnwerpers met hun nieuwe langspeelfilm "La fille inconnue", die geselecteerd is voor de officiële competitie van het prestigieuze festival. Joachim Lafosse doet met "L'économie du couple" opnieuw mee in de Quinzaine des Réalisateurs, de belangrijkste nevensectie van het filmfestival.

"Grave" van Julia Ducournau is een van de zeven films die wordt voorgesteld in het kader van 'la Semaine de la Critique'. De Frans-Belgische coproductie vertelt het verhaal van Justine, in wiens familie iedereen dierenarts en vegetarisch is. Op haar zestiende wordt ze als hyperintelligente tiener toegelaten tot de dierenartsenschool waar ook haar oudere zus studeerde. Maar nog voor ze er goed en wel begonnen is, wordt ze gedwongen om voor het eerst in haar leven vlees te eten. Aan "Grave" werkten heel wat Belgische technici en acteurs mee zoals Bouli Lanners, Ruben Impens, Dimitri Linder, Laurie Colson en Elise Ancion.

"Poubelle" van Alexandre Gilmet doet mee aan de Cinéfondation sectie. De afstudeerfilm van de jonge Luikse regisseur werd gekozen uit 2.300 kortfilms van over de hele wereld en vertelt het verhaal van Georges (Renaud Rutten), een boze vuilnisman die de voordeur wil inrammen van de enorme villa, waar de man woont die zijn collega verwond heeft met een zak vol scherp afval.

bron: Belga