Besparingen Justitie: "Geen makkelijk maar zeer constructief gesprek"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het overleg tussen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de voorzitters van de colleges van het Hof van Cassatie, van de hoven en rechtbanken en van het openbaar ministerie heeft vandaag van 9 tot 11.15 uur geduurd. "Geen makkelijk gesprek, maar wel zeer constructief", reageerde de minister kort na de middag. "Ik heb mijn bekommernissen gedeeld en zij die van hen. We zijn er wederzijds versterkt uitgekomen en het vertrouwen is na dit gesprek verdiept", aldus Geens, die tegelijk herhaalde verder te willen gaan met de hervormingen van Justitie en het Gevangeniswezen.

Het overleg kwam er nadat de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie Jean de Codt zondag had laten optekenen dat "het besparingsbeleid van de federale regering de administratie Justitie ertoe aanzet de wet niet na te leven en dreigt België om te vormen tot een schurkenstaat."

Geschoffeerd door die harde woorden voelt de minister zich naar eigen zeggen niet. "We moeten proberen om elkaar te verstaan en als volwassenen met kritiek kunnen omgaan. Maar ik ben een mens met een sterke overtuiging en wil, en ik vind dat ik recht heb op respect. Het kan gebeuren dat iemand op een bepaald moment de kalmte verliest, maar dat kan niet systematisch gebeuren", luidde het waarschuwend.

bron: Belga