BBI lokaliseerde al 149 Belgen uit Panama Papers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft al 149 betrokkenen uit de gelekte "Panama Papers" gelokaliseerd. Dat heeft BBI-topman Frank Philipsen vanmiddag in de Kamer bekendgemaakt. De dienst zal elk dossier "op zijn merites beoordelen en nagaan of er specifieke onderzoeksdaden gesteld kunnen worden". De BBI gaat aan de slag met de gegevens die door de journalisten van het internationale journalistenconsortium ICIJ werden verspreid. Er is al bekeken welke betrokkenen nog in België gesitueerd kunnen worden. De BBI ging daarbij in eerste instantie de vennootschappen na die in 2011 nog actief waren. Er werden er zo 149 gelokaliseerd.

Oppositiepartijen sp.a en Groen benadrukten dat fraudeurs snel moeten worden aangepakt, omdat er een nieuwe regularisatiewet in de maak is. "Het is politiek belangrijk dat er snel vragen om inlichtingen verstuurd worden naar de Panama-zondaars, want anders dreigen ze er goedkoop vanaf te komen. De publieke opinie zou amnestie voor hen niet begrijpen", zei Dirk Van der Maelen (sp.a).

"We gaan er alles aan doen om rechtsgeldig specifieke onderzoeksdaden te verrichten naar betrokkenen", benadrukte Philipsen. De dossiers zullen verdeeld worden onder de verschillende regionale BBI-directies. "We zullen dan bekijken welke mogelijkheden met kans op slagen er zijn om te controleren."

De BBI-topman kreeg heel wat vragen voorgeschoteld van de Kamerleden. "Ik heb er zelf 103 geteld, een record", zei Philipsen, die vervolgens in een lange monoloog alle vragen trachtte te beantwoorden. Hoewel hij het telkens beknopt hield, liep de zitting flink uit. Normaal moest om 16.30 uur een tweede hoorzitting starten met andere BBI-mensen, maar de eerste zitting was om 18.00 uur nog niet afgelopen.

bron: Belga