Aantal vissen in onze rivieren weer spectaculair gestegen

Onze rivieren zitten weer vol vis. Dat blijkt uit een telling van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Zo zouden er bijvoorbeeld in de Schelde en zijrivieren 41 soorten leven, waarvan er van een aantal gedacht werd dat ze uitgestorven waren
door
Julie
Leestijd 1 min.

.

“De situatie is in zeventig jaar nooit zo goed geweest als nu”, vertelt onderzoeker Jan Breine aan Het Nieuwsblad. “Die vooruitgang hebben we te danken aan de verbeterde waterkwaliteit.”

Vroeger werd er Vlaams afvalwater in de Schelde geloosd en via de Rupelmonding ook het rioolwater van Brussel. Daardoor was de rivier erg vuil. Die tijd is nu voorbij een ook rivieren als de Dijle, de Nete en de Zenne doen het beter.

Toch waarschuwt het INBO dat we niet te vroeg mogen juichen. “Op Europees niveau is de waterkwaliteit van de Schelde nog altijd matig”, aldus Breine. Daarnaast zou volgens onderzoek van Ugent ons rivierwater vol met microplastics zitten. “Maar tot nu toe hebben we geen aanwijzingen dat dat plastic voor vissterfte zorgt”, besluit de onderzoeker.

Foto Pixabay