Vier eeuwen sumoworstelaars in één grafiek

Sumoworstelen moet zowat de best gedocumenteerde sport zijn. Sinds 1761 zijn de resultaten van alle worstelaars bijgehouden. De statistische nieuwssite FiveThiryEight goot dat alles in een indrukwekkende grafiek.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Sportfanaten in alle mogelijke sporten hebben de gewoonte om de beste sporters van verschillende generaties te vergelijken. Wie was een betere klimmer, Lucien Van Impe of Marco Pantani? Wie is de beste veldrijder aller tijden, Sven Nys of Erik De Vlaeminck? Hoewel vergelijkingen tussen generaties altijd mank lopen, is er één sport waar dat toch iets gemakkelijker ligt.

Sinds de 18de eeuw wordt voor elk groot sumotoernooi een 'banzuke' gepubliceerd, een ranglijst met alle sumoworstelaars. Dat is een tijdrovend taakje. Ook nu nog wordt die gigantische lijst zorgvuldig met de hand op rijstpapier geschreven. De banzukes bieden een schat aan informatie voor wie erin wil duiken. Dat deed FiveThirtyEight, de nieuwssite die opgericht werd door Nate Silver. Silver werd vooral bekend met zijn accurate voorspellingen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De grafiek toont het aantal overwinningen min het aantal nederlagen van alle worstelaars.

Maar wie is dan de grootste aller tijden? Daar is ondanks tonnen gegevens die vier eeuwen overspannen nog steeds geen eenduidig antwoord op te geven. De strijd gaat tussen twee grootheden: Raiden en Hakuho, die op de foto hierboven zijn tegenstander verrast door een stapje opzij te zetten. Raiden werd geboren in 1776. Zijn bijnaam, 'thunderbolt' in het Engels, heeft hij duidelijk afgekeken van een Jamaicaanse sprinter. De gigantische reus, 1m98 voor 170 kilogram, won maar liefst 96% van zijn wedstrijden. Maar in een tijd waar de sport minder geprofessionaliseerd was, mocht hij vaker tegen zwakke tegenstanders vechten.

Hakuho, geboren in 1985 en nog steeds actief, heeft 878 kampen gewonnen (85%) tegenover 254 zeges van Raiden, maar in de tijd van Raiden werden er gewoon minder wedstrijden georganiseerd. De wetten van de fysica verhinderen helaas dat beide supersterren het ooit tegen elkaar opnemen, of het moet in het hiernamaals zijn. In elk geval kunnen supersterren ook verliezen. Op de foto hieronder rolt Hakuho head first van het podium en lijdt hij een pijnlijke nederlaag. Ook letterlijk.

Foto's Belga / Jiji Press