Tot vier jaar cel voor frauderende diamantairs

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft tientallen mensen veroordeeld in een groot proces rond de internationale diamanttransporteur Monstrey Worldwide Services. Spilfiguur in de zaak is Raymond Monstrey, directeur van het bedrijf. Hij krijgt vier jaar cel, een forse boete en tien jaar beroepsverbod.

Monstrey had samen met zijn firma en entourage vier fraudecircuits op poten gezet. Via die routes konden diamantairs hun dure stenen versluizen zonder de bijbehorende belastingen te betalen. Tussen 2000 en 2005 zou er voor minstens een half miljard euro gefraudeerd zijn.

Het dossier over de diamantsector dateert al van in 2011, toen de megafraudezaak aan het licht kwam. In totaal zijn er 220 bedrijven betrokken die volgens het parket profiteerden van de verschillende circuits. Het gaat onder andere over zwarte handel, het kunstmatig opdrijven van de diamantprijzen en belastingontduiking. Monstrey zelf legde destijds slechts enkele bekentenissen af.

Zo’n 103 beklaagden moesten zich verantwoorden tegenover de strafrechter. Ze werden onder meer in verdenking gesteld van schriftvervalsing, het gebruik van valse stukken, fiscale fraude, witwassen en criminele organisatie. Het leeuwendeel van de beklaagden werd ook veroordeeld, maar omdat de feiten al twaalf jaar oud zijn kregen de diamantairs straffen met uitstel. In totaal is er meer dan 100 miljoen dollar (88,3 miljoen euro) verbeurd verklaard. De veroordeelden kunnen wel nog in beroep gaan.