Poll: wat zijn jouw grootste ergernissen op de trein?

Doorwinterde pendelaars ergeren zich het meest aan treinreizigers die hun voeten op zetels leggen. Om mensen op dat asociale gedrag te betrappen, moeten treinbegeleiders van de Britse openbaar vervoersmaatschappij Merseyrail voortaan een verborgen camera dragen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Uit een rondvraag van het Britse bedrijf Transport Focus blijkt dat treinreizigers zich geïntimideerd en bedreigd voelen door passagiers die zich languit nestelen op de treinzetels. Volgens de privacy waakhond geeft die houding hen zelfs een minder comfortabel en veilig gevoel dan vandalen of mensen die drinken op de trein, naar luide muziek luisteren en zich onbeschoft gedragen.

Een enquête van het National Rail Passenger Survey bij 50.000 Britten bevestigt die resultaten. Volgens 43% van de pendelaars is het leggen van voeten op de zetel de ergernis-numero-uno op de trein. Daarnaast ergeren ze zich ook groen en geel aan luide muziek (37%), lomp en grofgebekte mensen (35%) en dronkaards (31%).

Verborgen camera

Op basis van die studies besliste Merseyrail om hun treinbegeleiders te voorzien van een verborgen camera. Op die manier kunnen de onbeleefde delinquenten vastgelegd worden op video, vooraleer ze hun boete krijgen. Nog volgens het spoorbedrijf kregen 16.500 treinreizigers daarvoor de laatste 10 jaar een financiële straf van 50 pond (ongeveer 64 euro).

[polldaddy poll="9419101"]

AFP / B. Stansall