IS verliest bijna helft veroverd grondgebied

Islamitische Staat (IS) heeft volgens de laatste schattingen van het Pentagon sterke verliezen geleden in Irak. In Syrië heeft de terreurorganisatie echter minder grondgebied verloren.

Volgens de woordvoerder van het Pentagon, Peter Cook, heeft IS in Irak ongeveer 45% van zijn veroverd territorium verloren. In Syrië ligt het percentage tussen 16 en 20%.

In juni 2014 bestormden de jihadisten grote delen van Irak en Syrië, waarbij ze grote delen van het grondgebied ten westen en ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad kon innemen. In 2015 viel de Iraakse provinciehoofdstad Ramadi onder controle van de terreurgroep.

Heroveringen

Sinds augustus 2014 voerden het Iraakse leger, milities en Koerdische troepen heroveringen uit in het noorden van Irak en in de provincie al-Anbar, waarbij onder meer steden als Ramada en Hit teruggewonnen werden. Andere belangrijke steden als Mosoel en Falluja in Irak staan echter nog steeds onder controle van IS.

Palmyra

In Syrië heeft de terreurorganisatie, mede dankzij de hulp van de Syrische Koerden en andere lokale groeperingen, vooral in het noordoosten van het land grondgebied verloren. Sinds maart is de stad Palmyra opnieuw in handen van de Syrische regeringstroepen, die het gebied heroverden met de steun van Rusland. Vorige week heeft IS echter een strategische bevoorradingsroute tussen Homs en Palmyra afgesloten, waardoor de stad volledig geïsoleerd is. Ook valt de Syrische stad Raqqa nog steeds onder controle van de jihadisten, die de hoofdstad vormt van hun kalifaat. Daarnaast pleegt IS nog steeds aanslagen in de door de federale overheid gecontroleerde gebieden, zoals in Bagdad.

Foto AFP / L. Beshara