Eerste penistransplantatie uitgevoerd in VS

In een ziekenhuis in Boston is de allereerste penistransplantatie van de Verenigde Staten uitgevoerd. De operatie vond plaats bij een 64-jarige man wiens penis gedeeltelijk geamputeerd moest worden door kanker.

Het Massachusetts General Hospital kondigde maandag aan dat een 64-jarige man uit Halifax (in de staat Massachusetts) de transplantatie onderging, in een operatie die vijftien uur duurde. De dokters zeiden “voorzichtig optimistisch” te zijn over de kansen dat de penis opnieuw zal functioneren.

Volgens het ziekenhuis blijft de man goed herstellen van de operatie, is er bloedtoevoer naar het donororgaan en zijn er geen indicaties van bloedingen, infecties of afstoting.

De eerste penistransplantatie ooit zou in 2005 in China hebben plaatsgevonden, maar de ontvanger zou die later weer hebben laten verwijderen. In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad vond in 2014 een succesvolle penistransplantatie plaats, bij een man die daarna een kind kon verwekken.

De man die in de VS de penistransplantatie onderging zei in een verklaring dat zijn leven voorgoed veranderde na een arbeidsongeval, en wat later toen hij te horen kreeg dat hij kanker had. Na de operatie begint hij naar eigen zeggen aan “een nieuw hoopvol hoofdstuk voor zichzelf en voor anderen die te maken kregen met genitale verwondingen”. Hij verwees daarbij in het bijzonder naar Amerikaanse soldaten die tijdens hun dienst dergelijke verwondingen opliepen. De man bedankte ook zijn moeder voor haar steun tijdens het hele proces, alsook het ziekenhuispersoneel en de familie van de donor, door wiens mooie geschenk hij “een tweede kans kreeg die hij nooit gedacht had te krijgen”.

Het chirurgische team bereidde de operatie bijna vier jaar lang voor. “We hopen dat we met deze reconstructieve technieken het lijden en de wanhoop van diegenen met dergelijke verwoestende genitale verwondingen kunnen verminderen, die vaak zo wanhopig zijn dat ze overwegen om een einde te maken aan hun leven”, zo klonk het bij chirurg Curtis Cetrulo.

Foto Pixabay