Eerste Girobergrit is maat voor niets

Italian Giulio Ciccone of Bardiani CSF celebrates on the podium after winning the tenth stage in the 99th edition of the Giro d'Italia cycling race, 219km from Campi Bisenzo to Sestola on Tuesday 17 May 2016, in Italy. BELGA PHOTO YUZURU SUNADA

De eerste bergrit in de Giro heeft een muis gebaard, maar daar zal ritwinnaar Giulio Ciccone niet om malen. Bob Jungels trekt de roze trui aan.

De piepjonge Italiaan Ciccone (foto) mag een eerste lijntje op zijn maagdelijk witte erelijst neerschrijven. De 21-jarige neoprof van Bardiani kwam nochtans quasi per ongeluk op kop van de koers te zitten. Samen met zijn kopman Stefano Pirazzi, eerder al ritwinnaar in de Giro, en oud-Girowinnaar Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini) bleef hij na de voorlaatste klim over uit een kopgroep van dertien renners. Ciccone nam afstand in de afdaling toen Pirazzi en Cunego elkaar bijna in het decor reden. Hij bleef gemakkelijk voorop.

Costa Rica

In de achtergrond was de Costa Ricaan Andrey Amador (Movistar) de enige die voor vuurwerk zorgde. De renner van Movistar demarreerde uit de groep der favorieten en reed een voorsprong van een minuut bij elkaar, maar op de top van de slotklim zaten de andere favorieten opnieuw in zijn wiel. Amador, de vierde in de Giro van vorig jaar, toonde wel zijn goede vorm. Krijgen we voor het eerst een Costa Ricaanse rondewinnaar?

Amador flirtte met de roze trui, maar uiteindelijk kwam die om de schouders van de 23-jarige Etixx-Luxemburger Bob Jungels te hangen. De vorige roze trui, zijn ploeggenoot Gianluca Brambilla, was bergop niet goed genoeg en cijferde zich helemaal weg voor Jungels. Voor Mikel Landa, de kandidaat-eindwinnaar van Sky, was het geen goede dag. Hij stapte ziek af. Ook Tom Dumoulin (Giant), de roze trui van de eerste week, beleefde en erg moeilijke dag. Onze landgenoot Tim Wellens (Lotto-Soudal) moet de bergtrui voorlopig afstaan aan Cunego.

Foto: Belga / Y. Sunada