Belgen werken steeds dichter bij huis

20150203 - HASSELT, BELGIUM: Illustration picture shows a woman on a bike passing by the Flemish Administrative Center Hendrik Van Veldeke on Tuesday 03 February 2015, in Hasselt. BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZ

De gemiddelde afstand die een Belgische werknemer aflegt tussen zijn woonplaats en het werk bedraagt 19 kilometer. De wagen blijft het populairste vervoersmiddel, maar de fiets is aan een stevige opmars bezig.

Ondanks het fileprobleem in ons land werkt meer dan 68% van de totale Belgische werkende beroepsbevolking binnen een straal van 20 kilometer van zijn woonplaats. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-groep Acerta op basis van de werkelijke loongegevens van de werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers tussen 2011 en 2015. Opvallend is dat de leeftijd van de werknemer geen invloed heeft op de af te leggen afstand. Wel speelt de verloning een rol: hoe hoger het loon, hoe meer kilometers worden afgelegd tussen woon- en werkplaats.

Auto blijft geliefd

Het aantal werknemers dat de auto neemt om zich naar het werk te verplaatsen bedraagt 71%, tegenover 70% in 2011. Het aandeel bedienden dat gebruik maakt van een bedrijfswagen is op vijf jaar toegenomen van 16% tot 18%. Gemiddeld legt deze laatste groep wel een grotere afstand af tussen het werk en de woonplaats, namelijk 32 kilometer.

Slechts 5% van de Belgische werknemers maakt gebruik van de bus of trein om naar het werk te pendelen. Dat aantal is de voorbije vijf jaar constant gebleven.

Elektrische fiets

Doordat de elektrische fiets in de lift zit, wint de fiets als vervoersmiddel aan populariteit. Zo maakte in 2011 zo’n 12% van de werknemers gebruik van de fiets om zich te verplaatsen tussen de woonplaats en het werk, vandaag is dat 18%. Naast de intrede van de elektrische fiets kunnen de fileproblematiek en de voordelige fietsvergoeding voor de werknemer deze stijging verklaren.

Foto Belga / S. Gremmelprez