Israëlische minister van Defensie roept legerofficieren op hun mening te geven

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon riep de Israëlische legerofficieren zondag op om altijd hun mening te geven, zelfs indien die strijdig is met die van de regering. Daarmee wakkert hij opnieuw de spanningen aan met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Zondag sprak Yaalon de legerofficieren van het Israëlische leger toe op een receptie in Tel Aviv. "Blijf zeggen wat jullie denken en doe dat ook als wat jullie zeggen ingaat tegen de standpunten en ideeën van de legerleiding of de politiek", zo zei Yaalon. "Wees moedig op het slagveld, maar ook aan de onderhandelingstafel. Een goed leger is een leger waarvan de bevelhebbers het gevoel hebben dat ze op elk moment hun mening mogen laten horen", zo voegde hij toe.

Begin deze maand ontstond er ophef toen de vicechef van de militaire staf Yair Golan op de herdenkingsdag van de Holocaust een vergelijking maakte met wat zich in de jaren '30 in nazi-Duitsland afspeelde en wat er in het hedendaagse Israël gebeurt wat betreft intolerantie en racisme. Hij zag gelijkenissen tussen het "ziekmakende proces" van het Duitsland van de jaren '20 en '30 en de huidige staat der dingen in Israël, en deed een oproep tot introspectie.

Op die uitspraken kwam hevige kritiek, vooral van premier Netanyahu die de oproep shockerend vond. Minister van Defensie Moshe Yaalon nam toen de verdediging van Golan op zich, en zei zich te ergeren aan de manier waarop diens woorden werden verdraaid. Ook op Yaalons toespraak van zondag kwam meteen reactie uit het kamp van Netanyahu. In een mededeling klonk het dat de eerste minister van mening blijft dat de vergelijking met nazi-Duitsland ongepast was, zowel wat de inhoud als de timing betreft, en dat ze Israël schade had berokkend op het internationale toneel.

Bron: Belga