Geweigerde euthanasie in rusthuis leidt tot eerste proces in België

door
Belga
Leestijd 2 min.

De directie van een woonzorgcentrum uit Diest moet zich woensdag voor de burgerlijke rechtbank van Leuven verantwoorden omdat het de euthanasie van een 74-jarige vrouw verhinderde. Het katholieke rusthuis weigerde in 2011 een huisarts finaal en ondanks eerdere toezegging de toegang voor een levensbeëindiging onder het dak van Huize Sint-Augustinus. Het is in België de eerste keer dat nabestaanden in zo'n geval naar de rechter stappen. De terminale kankerpatiënte Mariette Buntjens uit Laakdal uitte haar wens tot euthanasie in woonzorgcentrum Sint-Augustinus in Diest. De familie had alle formaliteiten netjes in orde gebracht: van aanvraag en documenten tot afspraken met dokters en verpleegkundigen. Een externe huisarts zou de ingreep in het rusthuis komen uitvoeren. De directie stemde toe maar liet enkele dagen voor de uitvoering aan de huisarts weten dat hij niet langer welkom was. De familie liet de bejaarde vrouw naar huis overbrengen om daar te sterven.

Door de weigering moest Mariette Buntjens onnodig fysiek en psychisch lijden, oordeelt de familie. Ze spanden daarom een proces aan tegen de vzw Sint-Annendael Grauwzusters uit Diest, de koepel van het woonzorgcentrum. Het proces in Leuven stond gepland voor 26 april maar de rechter van de vijfde kamer van de burgerlijke rechtbank vroeg om een behandeling met drie rechters, wegens de zwaarwichtigheid en het belang van het dossier.

Het gaat woensdag, bijna vijf jaar na de feiten, niet alleen om de concrete zaak. De uitspraak kan ook leiden tot een aanpassing van de wetgeving. Artsen mogen euthanasie weigeren wegens gewetensbezwaren maar voor zorginstellingen is dat niet duidelijk omschreven. Volgens de advocate van de familie kunnen die alvast niet weigeren.

bron: Belga