Chinese media blijven stil over vijftigste verjaardag Culturele Revolutie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De officiële Chinese media blijven vandaag stil over de vijftigste verjaardag van het begin van de Culturele Revolutie. Het debat over de woelige en bloedige periode uit de Chinese geschiedenis wordt ook gecensureerd door de autoriteiten. Op 16 mei 1966 begon, met een officiële verklaring, de "Grote Proletarische Culturele Revolutie", een periode van tien jaar die het politieke landschap in China grondig zouden veranderen. Maar vandaag staat er geen enkel artikel over in het Volksdagblad, de krant van de communistische partij. De Global Times, de krant die eveneens gecontroleerd wordt door de staat, recycleert vijf alinea's uit een artikel van het Franse persbureau AFP over de successen van de verzamelaars van souvenirs uit die tijd, zonder de minste context.

In 1981 werd de Culturele Revolutie officieel beschouwd als "ernstige" fout van Mao Zedong, "die in het land chaos heeft gezaaid en de partij, de staat en het gehele volk rampspoed heeft gebracht". En daarmee was het hoofdstuk gesloten.

Ook de woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken bleef vandaag op de vlakte toen hij bij de dagelijkse briefing een vraag kreeg hierover. "De Chinese regering heeft al lang geleden hierover een correct verdict geveld", zei hij.

Op sociale netwerken werd de discussie over de kwestie gecensureerd. De Culturele Revolutie "heeft de slechtste kant van de menselijke natuur geïnspireerd, onze nationale cultuur geamputeerd en onze morele waarden vernietigd", klonk het op Weibo, de Chinese Twitter. Kort daarna was het bericht verdwenen.

Bron: Belga