Beppe Grillo zorgt voor ophef met racistische uitspraak over Londense burgemeester

door
Belga
Leestijd 1 min.

Beppe Grillo, de oprichter van de Vijfsterrenbeweging, heeft in Italië voor ophef gezorgd met een racistische uitspraak over de pasverkozen Londense burgemeester Sadiq Khan. "Ik wil wel eens zien wat er gebeurt wanneer de burgemeester zich in Westminster opblaast", zo zou Grillo volgens verschillende Italiaanse media verklaard hebben tijdens een optreden in Padua. Sadiq Khan, de zoon van een Pakistaanse inwijkelingen, won de burgemeestersverkiezingen die op 5 mei plaatsvonden in de Britse hoofdstad. De Labour-kandidaat werd daarmee de eerste islamitische burgemeester van een westerse hoofdstad.

"Het is zeer ongebruikelijk dat een persoon uit Bangladesh met zo'n groot enthousiasme verkozen wordt", aldus nog Grillo, die blijkbaar slecht geïnformeerd is over de precieze afkomst van Khan.

De komiek/politicus is fel bekritiseerd voor zijn opmerkingen. "Racisme en veralgemening zijn niet grappig", zegt Ettore Rosato, de fractieleider van de regerende Democratische Partij. De uitspraken van Grillo zijn een belediging, zowel voor de geïntegreerde burgers als voor de Londense kiezers, klinkt het nog.

De populistische Vijfsterrenbeweging van Grillo is de grootste oppositiepartij in Italië.

bron: Belga