50.000 bezoekers voor feestweekend van MAS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het feestweekend naar aanleiding van vijf jaar Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen heeft de voorbije drie dagen in totaal zowat 50.000 bezoekers gelokt. 35.000 onder hen bezochten een of meerdere van de tentoonstellingen, de rest hield het bij randactiviteiten zoals het vuurwerk of het foodtruckfestival. Het korte smeulbrandje van maandagochtend had uiteindelijk geen grote impact op de feestvreugde, aldus het MAS. Het hoogtepunt, het opeten van een 'koekjesstad' van de Chinese kunstenaar Song Dong, kwam niet in het gedrang. De voorbije vijf dagen werkte Song Dong met een team van vrijwilligers aan de kunstinstallatie van koekjes die hij "Eating the City" doopte. Maandagmiddag werd het startsein gegeven voor het opeten van de uit 177.288 koekjes opgebouwde stad. Nog tot 21 uur is iedereen welkom om mee te eten of wat koekjes mee naar huis te nemen.

Op artistiek vlak was de blikvanger van het feestweekend allicht de tijdelijke eigenzinnige expo van Luc Tuymans: "Glasses". Tuymans blikt daarin voor de eerste keer thematisch terug op zijn oeuvre, met portretten rond het gemeenschappelijk thema brillen. "Antwerpen à la carte" is dan weer een nieuwe permanente opstelling rond de geschiedenis van Antwerpen langs het grillige en vaak onzichtbare spoor van voedsel in de stad.

Het MAS zorgde vooral tijdens het openingsjaar voor enorm hoge bezoekersaantallen en droeg de voorbije jaren zoals verhoopt zijn steentje bij aan de heropleving van de voormalige havenbuurt die het Eilandje is. "Het MAS staat er als museum, als merk maar vooral als hét kloppend hart van deze wijk en zelfs van onze stad", vindt Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V).

bron: Belga