Weer een weer-record verpulverd

De afgelopen maand april is wereldwijd de warmste april-maand sinds het begin van de metingen. Dat blijkt uit cijfers van de NASA. Het is al de zevende maand op rij die als heetste ooit gemeten de boeken in gaat. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

April 2016 is globaal gezien 1,11 graden Celsius warmer dan het gemiddelde van de periode tussen 1951 en 1980. Deze periode gebruikt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie doorgaans als vergelijkingspunt. Het vorige warmterecord dateert van 2010, toen lag de temperatuur 0,24 graden Celsius hoger dan het gemiddelde.

De warmtestijging was het grootst in delen van Alaska, Rusland, West-Groenland en Noord-Afrika. Daar was het maar liefst 4 graden Celsius warmer dan gemiddeld. April is bovendien al de zevende maand op rij waarin een warmterecord verbroken wordt met een volle graad, iets dat voor oktober nog niet was voorgekomen. De kans is dan ook groot dat 2016 het warmste jaar ooit gemeten wordt.

De verpulvering van het warmterecord in januari is volgens klimaatwetenschappers te wijten aan de opwarming van de aarde en El Niño. Bij dit klimaatfenomeen wordt het oppervlaktewater van de Stille Oceaan veel warmer, met stormen, zware regenval of juist droogte als gevolg.

Foto Pixabay