Korpschef negeerde tip over Abdeslam

Car of the police region Mechelen - Willebroek pictured after a press conference of the Mechelen police after trade unions NSPV and Sypol demand for an independant ivestigation of the committee P regarding complaints on alleged discrimination at the Mechelen police force, in Mechelen, Saturday 14 May 2016. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Mogelijk cruciale informatie over terreurverdachte Salah Abdeslam werd niet ernstig genomen omdat de korpschef van de politie van Mechelen-Willebroek Yves Bogaerts in de clinch lag met de inspecteur die met de tip op de proppen was gekomen.

Bogaerts pikte het niet dat de inspecteur in kwestie de herkomst van zijn informatie voor zichzelf hield. Dat schrijft Knack op zijn website. De inspecteur zou ondertussen al een jaar op ziekteverlof zijn door het conflict, maar bezorgt toch nog geregeld als radicaliseringsexpert informatie aan zijn collega’s. De man is zelf van Marokkaanse origine, maar de zaak zou niets met racisme te maken hebben.

Eind november werd de inspecteur getipt over Abid Aberkan, die op het adres verbleef waar Salah Abdeslam op 18 maart werd opgepakt. Aberkan zou bovendien contact hebben gehad met de broers Abdeslam. Op basis van die informatie werd een rapport opgesteld, maar dat werd niet ingevoerd in de Algemene Nationale Gegevenswerkbank van de politie.

Onderzoek Comité P

Waarom dat niet gebeurde, bestudeert Comité P momenteel. Volgens burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open Vld) is dat onderzoek bijna afgerond en wacht hij daarop voordat hij verklaringen aflegt over de zaak. Eind maart sprak de burgervader zijn steun nog uit aan zijn korpschef, die verklaarde geen cruciale informatie te hebben achtergehouden.