Vijf Australiërs vervolgd die boot kochten om naar IS te varen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vijf Australische mannen die van plan zouden geweest zijn om met de boot naar Syrië te varen, om zich daar bij Islamitische Staat (IS) aan te sluiten, worden vervolgd voor aan terrorisme gerelateerde misdrijven, zo zei de politie zondag.

De mannen uit Melbourne, met leeftijden van 21 tot 31 jaar, werden dinsdag gearresteerd toen ze een zeven meter lange boot versleepten.

Ze worden beschuldigd van het voorbereiden van een inval in het buitenland om daar deel te nemen aan vijandelijke activiteiten, zo zei de Australische federale politie. Daarvoor kunnen ze veroordeeld worden tot levenslange gevangenisstraffen.

"De mannen blijven in voorhechtenis en moeten maandag voor de rechter in Cairns (een staat in het noordoosten van Australië, red.) verschijnen", zo klonk het in een verklaring. Volgens de ambtenaren ging het om de eerste poging van terreursympathisanten om Australië met een vaartuig te verlaten.

De politie was de zaak al weken aan het onderzoeken, en de identiteitspapieren van de verdachten zijn door de immigratiediensten geblokkeerd.

Volgens lokale media is een van de gearresteerden een radicale prediker die in 2014 op het Filipijnse eiland Cebu werd gearresteerd en naar Australië werd gedeporteerd. Een andere verdachte zou in Saoedi-Arabië gevangen gezeten hebben omdat hij terroristische literatuur bezat, en twee jaar geleden naar Australië gebracht zijn.

bron: Belga