Venezolaanse president eist inbeslagname stilgelegde fabrieken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zaterdag de inbeslagname beveeld van de fabrieken die "stilgelegd worden door de burgerij" en de arrestatie van de ondernemers die "het land saboteren". Een dag eerder verlengde hij nog de economische noodtoestand in Venezuela. De fabrieken in kwestie liggen stil uit protest tegen de barre economische omstandigheden, en daarmee ook uit protest tegen Maduro, die hiervoor verantwoordelijk geacht wordt.

"Iedereen die de productie wil stilleggen om het land te saboteren moet vertrekken, en iedereen die dat doet moet geboeid worden en naar de gevangenis gebracht worden", zo zei Maduro voor duizenden aanhangers in het centrum van Caracas.

Nicolas Maduro kondigde ook aan dat hij heeft opgedragen om op 21 mei nationale militaire oefeningen te houden met het leger, de bevolking en de militie, "om ons voor te bereiden op om het even welk denkbaar scenario".

Vrijdag kondigde de socialistische president nog een verlenging van de economische noodtoestand aan, om de "buitenlandse agressie te neutraliseren en te stoppen". Daardoor kan de regering gebruik maken van middelen uit de privésector om de voorziening van basisgoederen te garanderen, wat volgens critici de weg opent naar nieuwe onteigeningen.

Venezuela, dat over de grootste oliereserves ter wereld beschikt, bevindt zich in een diepe crisis door de val van de olieprijzen. Dit vertaalt zich in een tekort aan basisproducten zoals koffie, olie of pampers, waarbij de Venezolanen ook urenlang moeten aanschuiven om voedsel te kunnen kopen.

Bron: Belga