Turkse politie verhindert congres van rechtse opposanten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse politie heeft zondag de bijeenkomst verhinderd van de dissidenten van een extreemrechtse oppositiepartij. Zij waren van plan er hun historische leider, Devlet Bahceli, af te zetten, nadat de partij bij de jongste verkiezingen serieuze klappen had gekregen.

De dissidenten van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) wilden bijeenkomen in een hotel in Ankara. Maar bij hun aankomst stootten ze op barricades van de politie, die waterkanonnen paraat had staan, zo stelde een fotograaf van AFP vast.

De vier belangrijkste dissidenten, onder wie de gewezen minister van Binnenlandse Zaken Meral Aksener, waren in een en hetzelfde voertuig aangekomen om hun eenheid uit te drukken. Ze werden geëscorteerd door honderden voertuigen van aanhangers.

De dissidenten willen Devlet Bahceli (68) afzetten, nadat de partij bij de vorige parlementsverkiezingen in november de helft van zijn kiezers had verloren. MHP haalde nog 40 van de 550 zetels in het parlement, terwijl het er 5 maanden eerder nog 80 waren. Maar Bahceli, die de partij al 19 jaar leidt, verklaarde in januari dat het volgende partijcongres pas plaatsvindt in 2018, en hij liet zo verstaan dat hij de partij tot dan blijft leiden.

Als de partij een nieuwe leider krijgt, zou ze opnieuw meer kiezers aan zich kunnen binden, ten koste van de AKP van president Recep Tayyip Erdogan. MHP en AKP hebben een gelijkaardig electoraat: Turkse conservatieven uit de regio's Anatolië en van aan de Zwarte Zee. MHP brak met de dodelijke straatbetogingen in de jaren 70 en 80 waaraan het haar bijnaam van "Grijze Wolven" dankt, maar zijn electoraat blijft gehecht aan het behoud van het "Turkse karakter".

Bron: Belga