Race Witte Huis - Donald Trump in defensief over belastingaangifte en omgang met vrouwen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Verenigde Staten heerst er alweer controverse rond Donald Trump. De Republikeinse presidentskandidaat is deze keer het mikpunt van kritiek vanwege zijn weigerig om zijn belastingaangifte openbaar te maken. De krant New York Times heeft intussen ook een artikel gepubliceerd waarin vraagtekens worden geplaatst bij Trumps omgang met vrouwen. Sinds 1952 is het de gewoonte dat de Amerikaanse presidentskandidaten hun belastingaangifte openbaar maken. Daarmee maken ze aan de kiezers duidelijk dat ze hun verplichtingen tegenover de staat nakomen en dat er geen sprake is van belangenconflicten. De miljardair Trump komt nu onder vuur te liggen omdat hij tot nog toe geweigerd heeft hetzelfde te doen met zijn aangifte.

In een interview met de tv-zender ABC heeft Trump nu duidelijk gesteld dat hij ook niet van plan is om de kiezers snel inzage te geven in zijn belastingbrief. Dat zal pas gebeuren nadat een onderzoek van de federale belastingdienst IRS is afgerond, maar zeker niet eerder, zo klonk het. Op die manier kan Trump niet garanderen dat zijn belastingaangifte nog vóór de dag van de verkiezingen openbaar wordt gemaakt. De interviewer probeerde hem dan maar te ontlokken welk belastingtarief hij betaalt, maar Trump ontweek die vraag met een duidelijk "dat zijn jouw zaken niet".

Intussen komt ook Trumps omgang met vrouwen onder een vergrootglas te liggen. De krant New York Times heeft op zijn voorpagina namelijk uitgepakt met een reportage waarin vrouwen die nog voor Trump hebben gewerkt vernietigend uithalen naar de miljardair. Trump wordt in het artikel neergezet als een man die er niet voor terugdeinst ongepaste avances te maken, in het openbaar seksistische opmerkingen te maken of vrouwen in hun gezicht op hun uiterlijk te beoordelen.

Trump zelf stelt op Twitter alvast niet onder de indruk te zijn van het artikel. "Het tekortschietende New York Times heeft een nieuwe aanval op mij gepubliceerd", zo luidt de repliek. "Ze hebben niets gevonden. Wat een grap!" Tegelijkertijd raadt hij de krant ook eens over "het echte verhaal over de Clintons en vrouwen" te schrijven.

Bron: Belga